Melbourne opnieuw verkozen als meest leefbare stad ter wereld

18/08/2016

De Australische stad Melbourne is opnieuw verkozen als meest leefbare stad ter wereld. Voor het zesde jaar op rij staat de stad op nummer 1 in de zogenaamde Global Liveability Index van de Economist Intelligence Unit (EIU).

Melbourne algemeen

De voorsprong op nummer 2 is wel verkleind. Er zit nog slechts een verschil van 0,1% tussen Melbourne en Wenen.

Voor deze index worden aan 140 steden – verspreid over de hele wereld – punten toegekend in 5 categorieën: stabiliteit, gezondheidszorg, cultuur en milieu, onderwijs en infrastructuur.

Melbourne scoorde ook dit jaar maar liefst 97,5 op 100. Een andere Australische stad, Adelaide, eindigde op een gedeelde 5de plek met 96,6 punten. Op plek 7 staat Perth met 95,9 punten.

TOP 10

01. Melbourne – Australië
02. Wenen – Oostenrijk
03. Vancouver – Canada
04. Toronto – Canada
05. Calgary – Canada
05. Adelaide – Australië
07. Perth – Australië
08. Auckland – Nieuw-Zeeland
09. Helsinki – Finland
10. Hamburg – Duitsland

LAGERE SCORES

Er zijn natuurlijk ook verliezers. In 29 van de 140 steden (zo’n 20 percent) is de leefbaarheid verslechterd. In West-Europa is dat het geval voor maar liefst 10 steden. Die daling komt er uiteraard in de nasleep van de aanslagen in Parijs en Brussel. Ook in de VS is er voor bepaalde steden sprake van een verslechtering. Dit is dan weer te verklaren door de onrust na politiegeweld. En natuurlijk merk je ook de effecten van de burgeroorlog in Oekraïne, Syrië en Libië.

SLECHTSTE SCORES

136. Port Moresby, Papoea-Nieuw-Guinea
137. Dhaka, Bangladesh
138. Lagos, Nigeria
139. Tripoli, Libië
140. Damascus, Syrië

RECORD

Het is de allereerste keer dat een stad 6x op rij de hoogste positie bezet.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Zin om zelf eens te ontdekken waarom de stad zo leefbaar is? Surf dan zeker eens naar www.visitmelbourne.com en plan een reis naar deze geweldige stad.

Foto: Algemeen beeld Melbourne