Qantas is de veiligste luchtvaartmaatschappij

06/01/2016

Het is een jaarlijkse traditie: het Australische AirlineRatings.com heeft berekend welke luchtvaartmaatschappijen het veiligst zijn.

Qantas A380

En je zou het misschien niet zeggen als je rekening houdt met al die rampen van de laatste jaren, maar het vliegtuig is nog steeds de veiligste manier van reizen. Uiteraard kun je als reiziger zelf nog wat extra voorzorgsmaatregelen nemen, door goed na te denken over de keuze van je maatschappij.

Elk jaar stelt AirlineRatings.com een top 20 samen, en daarbij houden ze rekening met een pak criteria: zo houden ze rekening met de beoordeling van nationale en internationale luchtvaartautoriteiten maar ook met de Europese zwarte lijst. Verder speelt het land van herkomst een belangrijke rol. Een maatschappij waarvan de vloot quasi alleen uit Russisch materiaal bestaat, krijgt meteen een aantal minpunten. En natuurlijk kijken ze ook naar het aantal dodelijke ongelukken.

En de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas staat al voor de 3de keer op rij op nummer 1 in de top 20. Dat is trouwens niet zo verwonderlijk, want Qantas raakte nog nooit betrokken bij een dodelijk vliegtuigongeval sinds het begin van het jet-tijdperk.

Slechts 6 Europese namen staan in de top 20, met het Nederlandse KLM, het Duitse Lufthansa, maar ook Finnair, SAS, Swiss en het Britse Virgin Atlantic. De rest van de top 20 wordt gevormd door Air New Zealand, Alaska Airlines, Nippon Airlines, American Airlines, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Hawaiian Airlines, Japan Airlines, Singapore Airlines, United Airlines en Virgin Australia.

En we geven je ook nog de top 10 mee van de budgetmaatschappijen. Daar kun je best opteren voor Aer Lingus, Flybe, HK Express, Jetblue, Jetstar Australia, Thomas Cook, TUI Fly, Virgin America, Volaris en Westjet.

Archieffoto (c) Qantas